Kære Dagbog

Skriver du dagbog, så bliv endelig ved. Hvis ikke, så vil jeg opfordre dig til at komme i gang.  Der er nemlig mange gode grunde til at skrive dagbog som voksen. Læs med her hvor jeg fortæller, hvordan jeg selv er kommet i gang og hvordan jeg forsøger at holde fast i mit dagbogsritual.

Lige så længe jeg kan huske, har jeg skrevet dagbog. Helt tilbage fra dengang hvor dagbogen havde en lille hængelås og nøgle, som blev gemt et hemmeligt sted på mit værelse. I nogle perioder har jeg skrevet fast på daglig basis, mens der i andre perioder er gået dage, uger og måneder imellem mine skriv.

Fra barn til voksen

Når jeg kigger tilbage i mine dagbøger, ser jeg i dag et tydeligt udviklingsmønster. De første dagbøger var meget beskrivende, oftest omkring hvad der skete i mit liv, på godt og ondt. Mens mine dagbøger i det seneste årti har udviklet sig til at være langt mere reflekterende i forhold til, hvordan jeg ønsker mit liv skal forme sig og hvordan jeg får det til at ske.

Jeg har forsøgt mig med “bullet journaling”, jeg har prøvet blanke sider, linjerede sider og jeg har prøvet forskellige dagbøger med fortrykte skabeloner. Jeg falder altid tilbage til at skrive dagbog i notesbøger. Faktisk har jeg en svaghed for smukke notesbøger. Det gør noget særligt for mig, når den dagbog jeg skriver i, har et smukt ydre. På en eller anden måde gør jeg mig mere umage, med det jeg skriver. Ikke forstået således at det jeg skriver skal stå pænt og lige, men mere i forhold til at jeg gør mig umage, med indholdet af det jeg skriver.

Min nuværende notesbog som ses på billedet, er købt i Prag. Illustreret med kunstværket “Daydream” af Alfons Mucha.

dagbog

Skriv for satan, skriv! Lige meget hvad

Sådan begynder “Mit år”, af Ib Michael. “Mit år” er, som titlen også antyder, en dagbog – eller erindringsbog om man vil. Den handler om Ib Michals hverdagsliv. Jeg læste bogen for snart mange år siden og den satte for alvor skub i mine ambitioner om at skrive dagbog. Jeg har altid været stor fan af Ib Michael og hans sprog. Desværre kan jeg kun drømme om, at skrive ligeså magisk og malende som Ib Michael.  Men jeg kan til gengæld forholde mig, til det han siger, for det gælder bare om at skrive, lige meget hvad.

Der er ingen regler for, hvad du kan skrive i dagbogen. Men jeg kan anbefale, at du skriver det ned, der fylder i dine tanker. Ved at skrive om det dit hoved er fyldt med, får du ikke alene læsset af, det bliver også nemmere for dig, at arbejde med dig selv.

Ved at skrive ordene ned på papir, skaber du en distance til dine følelser.  Jeg oplever, at jeg kan se mere konstruktivt på mine problemer og det, der er svært, når jeg ikke er fyldt op af mine følelser. Jeg forstå mig selv bedre, hvilket gør mig i stand til at træffe bedre beslutninger.

Kom godt i gang med at skrive dagbog

Hvorfor skriver du dagbog?

Er du i tvivl om, hvad du skal skrive, så start med at skrive om, hvorfor du gerne vil skrive dagbog. Spørg dig selv, hvad du gerne vil have ud af at skrive. Måske ønsker du, at blive opmærksom på det gode der sker i dit liv. Måske ønsker du, at sætte ord på det der gør ondt. Måske ønsker du en kombination af begge dele?

Vær ærlig og skriv fuldstændig ucensureret

Husk på at det kun er dig, der skal læse det, du skriver. Du kan altså være 100% ærlig og komme af med alt, du har på hjertet. Der er ingen du skal tage hensyn til. Du kan rette blikket indad,  du kan gå i dybden, mærke efter og undersøge dine følelser og tanker så indgående, at du måske endda lærer dig selv bedre at kende.

Hvis det er vigtigt for dig, at det du skriver ser pænt ud og er stavet korrekt, kan du selvfølgelig godt gøre dig umage med det. Men lad det ikke sætte begrænsninger for dig. Det er en af grundene til, at bullet journaling ikke fungerer for mig. Det frustrerer mig, at det på ingen måde bliver så pænt, som jeg forstiller mig inde i hovedet, – og så får jeg det ikke gjort.

Lav dit eget ritual

Skab nogle gode rammer for dig selv, så du får ro til fordybelse.  Find et godt tidspunkt på dagen, hvor du har de små 10-15 minutter for dig selv, det kræver at skrive dagbog.

Prøv dig frem og find ud af, om det passer dig bedst at skrive dagbog om morgenen, midt på dagen eller om aftenen.  Læg telefonen fra dig, sluk fjernsynet og fortæl evt. dine omgivelser, at du er optaget. Bliver du hele tiden afbrudt, tager det din opmærksomhed.

Sæt ord på det positive

Forskning viser, at jo flere positive følelser du sætter ord på, når du skriver dagbog, desto mere får du ud af det. Husk at der skal være plads til det hele i din dagbog, både det gode og det mindre gode.

Personligt har jeg selv haft en periode, hvor jeg “glemte” at sætte ord på det positive der skete i mit liv.  I stedet fokuserede jeg på at reflektere over det mindre gode. Det betød, at jeg når jeg læste tilbage i min dagbog, fik indtryk af, at den periode kun var trist og negativ.

Det er vigtigt, også at favne alt det gode og huske, at der altid er noget at være taknemmelig for!  Som eksempel kan nævnes, at vi lever i en del af verden, hvor vi f.eks. får hentet vores skrald og frit kan gå til lægen (hvilket desværre ikke er alle forundt).

Sæt dig et mål om at skrive dagbog i x antal dage

Jeg er netop på vej ud af en længere periode, hvor jeg ikke har skrevet dagbog. Derfor har jeg sat mig et mål om, at skrive dagbog 100 dage i streg. Ambitionen var egentlig, at skrive dagbog hver dag i et år. Men for at gøre målet mere “spiseligt”, fokuserer jeg på de første 100 dage. Ikke hvis, men når det lykkes, kan jeg jo altid øge mine mål.

Jeg er på ingen måde perfekt og det kan også være svært for mig. I skrivende stund, er jeg på dag 20… Kunne have været på dag 37, men da jeg glemte dag 38, har jeg måtte starte forfra – og det er helt okay !

Dagbog eksempel

Når jeg skriver dagbog, sker det ikke ud fra en fast skabelon, som jeg bruger dag efter dag. Nogle dage skriver jeg ud fra, hvad der sker i mit liv og min hverdag, nogle dage skriver jeg ud fra mine følelser. Andre dage bliver jeg inspireret, af noget jeg ser, hører eller læser. Som forleden hvor jeg læste et smukt skriv af Pernille Aalund. Et skriv der indledes med nedenstående (klik på citatet, hvis du ønsker at læse hele teksten på Pernille Aalunds Facebookside).

”Hvis jeg ikke kan bære din kærlighed – er jeg ikke den rette. ” Sagde han, efter hun havde undskyldt de mange ord, alle drømmene og alt det, hun havde forestillet sig, de skulle udvikle sig til at blive sammen.

Det satte gang i mine tanker og fik mig til at reflektere over min mand og jeg og vores indbyrdes relation. Hvad jeg ønsker af ham og ikke mindst, hvem og hvordan jeg ønsker at være for ham…

Hvis du ikke allerede skriver dagbog, så håber jeg, at jeg med mit lille skriv har vakt en interesse – for der er SÅ mange gode grunde.

Tak fordi du læste med og forhåbentlig god fornøjelse med skriveriet ❤️