Træk vejret optimalt med “Det bevidste åndedræt”

Træk vejret bevidst. “Det bevidste åndedræt” går i al sin enkelhed ud på at blive bevidst om dit åndedræt ved at tage dybe og rolige ind- og udåndinger gennem næsen.

Det er oplagt at bruge teknikken som den måde, du trækker vejret på, når du dyrker yoga. I øvelsesbeskrivelsen i bunden af artiklen får du instruktion i, hvordan du skal sidde, hvor dine hænder skal være, hvor lang tid du skal gøre det osv. Når du bruger teknikken under yoga, skal du blot bruge teknikken som en måde at trække vejret på. Du kan med fordel også bruge øvelsesbeskrivelsen som opvarmning til at skabe ro og fokusering, inden du går i gang med “vekselåndedrættet”,  “det sejrende åndedræt” eller en meditation.

Reklamelink

Har du svært ved at finde ro, kan du overveje at investere i en SPIRO by Lei tyngdepude med varme udviklet af respirationsvejleder og operasanger Gertrud Lei.

Læs mere og køb tyngdepuden her

Tyngdepuden er oplagt til åndedrætstræning, da den giver ro, tryghed, et bedre åndedræt og dermed et bedre velvære.

Hvad gør det godt for?

Når du retter bevidstheden mod dit åndedræt og koncentrerer dig om at trække vejret roligt og dybt, har du et anker at holde fast i, som hjælper dig med at fokusere på øvelserne og styrker din udholdenhed, når du dyrker yoga. Derfor kan du også med fordel skrue op for opmærksomheden på åndedrættet, når du står i en fysisk udfordrende position, og når du opdager, at dine tanker er taget på himmelflugt. Stop op og træk vejret !

Sådan gør du

Sæt dig behageligt med rank ryg, og placér den ene hånd på brystet og den anden på maven. Du kan sidde på gulvet eller på en stol. Har du det bedre med at ligge ned, så læg dig blot. Det vigtigste er, at du finder en behagelig stilling.

 • Luk øjnene, eller sænk blikket.
 • Ret nu opmærksomheden mod dit åndedræt.
 • Træk vejret naturligt og afslappet.
 • Tag et par gode, dybe vejrtrækninger, hvor du ånder ind og ud gennem næsen.
 • Fokusér på at trække vejret helt ned i bunden af maven på indåndingen og på at ånde langsomt og dybt ud.
 • Brug lidt tid på udelukkende at fokusere på din vejrtrækning. Mærk efter, hvor du mærker åndedrættet mest – er det i brystet eller i maven?
 • Bemærk rytmen – hvor lange er dine indåndinger, og hvor lange er dine udåndinger?
 • Mærk, hvordan brystet hæver sig en smule på din indånding og sænker sig på udåndingen, og hvordan maven bliver stor og rund på indåndingen og sænker sig og bliver blødere og fladere på udåndingen.
 • Nyd følelsen af ro og afslapning, når du trækker vejret langsomt og helt ned i maven.
 • Mærk, at du med hver udånding giver mere og mere slip på spændinger i kroppen.
 • Fortsæt med gode, dybe indåndinger og udåndinger i minimum 3 minutter.

Vend derefter tilbage til din naturlige, afslappede vejrtrækning. Brug et øjeblik på at mærke hvordan der er i din krop, hvilke tanker du har hos dig og hvilken effekt åndedrætsøvelsen har haft.