Hvad er psoasmusklen?

Psoasmusklen har flere kaldenavne. Den kaldes bl.a. kroppens vigtigste muskel, sjælens muskel og kroppens mørbrad. Det er den muskel, der gør, at du kan gå oprejst, bøje lænden og rotere benene, da den forbinder rygraden med vores ben. Psoasmusklen er uden sammenligning, den stærkeste hoftebøjer du har. Psoas er den dybeste mavemuskel og måske den vigtigste stabilisator for ryggen.

En velfungerende psoas stabiliserer rygsøjlen. En stram psoas skaber ikke kun strukturelle problemer, men lægger pres på nerverne og svækker vejrtrækning i mellemgulvet.

psoas

Hvor sidder psoas

Psoas vokser ud fra begge sider af rygsøjlen og spænder fra den 12. brysthvirvel (T12) og ned til hver af de 5 lændehvirvler, og løber ned gennem bækkenet for at knytte sig til toppen af lårbenet. Psoas ligger dybt i kroppen og er overgangen mellem overkrop og underkrop. Psoasmusklen er afgørende for din bevægelighed,  dit generelle velbefindende og for at din holdning er optimal.

Dysfunktionel psoas

Når psoasmusklen bliver for spændt og dermed for kort i den ene eller begge sider, kan det medføre en ændret kropsholdning, som bevirker, at du har svært ved at rette dig ordentligt op, eller du får en foroverbøjet kropsholdning.

En dysfunktionel psoas kan desuden svække mave- og baldemuskulaturen og være årsag til rigtig mange rygproblemer især i den nederste del af ryggen. Problemer med psoas kan desuden komme til udtryk ved smerter i lysken, i maven/underlivet samt kønsorganerne hos både mænd og kvinder, menstruationssmerter, nyre- og discusprolaps-problematikker, skoliose, hofte- og knæsmerter,iskiassmerter og kan give fordøjelsesproblemer, dybt lændesvaj,  svag bækkenbund og bækkenproblemer.

Psoas er desuden ofte årsag til mange problemer med lænden, da den hæfter på lændehvirvlerne. En spændt psoas kan låse lændehvirvlerne, så de ikke kan bevæge sig individuelt.

Via bindevæv er psoasmusklen forbundet med vejrtrækningsmusklen diafragma, hvilket betyder, at en spændt/stram psoas kan påvirke dit vejrtrækning i en uhensigtsmæssig retning eller forringe bevægeligheden og derved funktionen af åndedrætsmusklen.

En løsnet og afspændt psoasmuskel kan medvirke til, at du føler dig mere “groundet” ud over naturligvis at slippe af med eller afhjælpe smerter og andre uhensigtsmæssigheder.

Øvelser for psoas

Psoasmusklen har altså enormt stor betydning for dit fysiske og psykiske velbefindende, og der er således ingen tvivl om vigtigheden af en smidig og afspændt psoas.

Herunder finder du et 35 minutters Psoas Yoga Flow, som tager udgangspunkt i at styrke og smidiggøre psoasmusklen.

Flowet er sammensat, så alle kan være med, – jeg guider dig hele vejen.

Det eneste du skal bruge, er en yogamåtte, som skåner dine knæ og sikrer at du ikke glider på gulvet.

Har du ikke allerede en måtte, så besøg Den Intelligente krop, som har et stort udvalg af yogamåtter i f.eks. prisklasser SE DEM HER

Har du ikke mod på at lave et helt flow, linker jeg nedenfor til nogle forskellige øvelser, der alle er gode for psoasmusklen.