Lav yoga med dit barn

Som yogalærer har jeg en bred og almen interesse i mange forskellige former for yoga, og min bogreol er spækket med bøger om yoga af forskellig art, og der kommer hele tiden nye til. Selvom jeg har dyrket yoga i en årrække, er der stadig mange former for yoga, jeg ikke har prøvet på egen krop, og endnu flere jeg – endnu – ikke har inddraget i min undervisning.

Efterhånden har jeg undervist mange forskellige hold og mange forskellige mennesker. Fælles for dem alle har været deres interesse i yoga, det at arbejde med krop og sind og så det faktum at de alle har været voksne (eller ret tæt på 🙂 ).

Jeg elsker at undervise, og jeg glæder mig dagligt over at følge mine elevers udvikling og begejstring. Jeg taler jævnligt med elever der glade fortæller om alle de positive gevinster de har opnået ved hjælp af yogaen. Det omhandler alt lige fra bedre søvn, færre menstruationssmerter, mindre stress til bedre løbepræstationer m.m.

Når jeg tænker over alle de fantastiske egenskaber, gevinster der er ved at dyrke yoga, bliver jeg nysgerrig på, hvad det mon ville betyde for vores liv, vores verden hvis vi som samfund var bedre til at inddrage yoga i hverdagen.

Den tanke er jeg langt fra ene om, og der findes mange eksempler på steder i verden – endda her i lille DK – hvor yoga fylder mere og mere.

Personligt tror jeg på, at det er en investering at bringe yoga ind i børns hverdag. Yoga er en oplagt modvægt til den hastighed og den  mængde af input og stimuli, som vi alle lever med i det daglige.  Yoga giver mulighed for at være med i et fællesskab og samtidig udvikle en fin forståelse  for egen krop, sind og tanker.

Jeg har endnu ikke selv nogen erfaring med yogaundervisning af børn og unge. Men jeg leger med tanken, og måske jeg en skønne dag vil arbejde mig hen imod yogaundervisning til børn og teenagere.

børneyoga

Elvas magiske skattekiste

– et yogaeventyr for børn

En mulighed for at bringe yoga ind i dit barns verden kan være gennem eventyr og leg.  Et rigtig godt værktøj til det er bøger. Et godt eksempel på det er den nylig udkomne bog Elvas magiske skattekiste – et yogaeventyr for børn.  Bogen henvender sig til 4-8-årige. Den er skrevet af Marie Lind Finsterbach, som er uddannet pædagog, og har arbejdet med yoga og børneyoga i flere år.

Bogen handler om Elva, der har mistet sin magiske skattekiste. I historien tager Elva ud på en rejse for at lede efter den forsvundne skattekiste. Her inviterer hun læseren og lytterne med ud på et eventyr, som byder på forskellige yogastillinger, som både giver barnet en god fornemmelse for sin krop, og som samtidig er medvirkende til at skabe ro og balance. Jeg kan vist godt afsløre, at eventyret ender godt, og at det hele ender med en dejlig afslappende øvelse…
Bogen er fyldt med flotte, kulørte illustrationer så der er noget både for øjet og øret.

Da jeg læste “Elvas magiske skattekiste” blev jeg fyldt med begejstring og blev nysgerrig på hvordan den ville fungere i praksis. Da jeg ikke selv har børn i aldersgruppen 4-8 år, måtte jeg ty til “hjælpemidler”.

Heldigvis underviser jeg en skøn børnehavepædagog, som udover at være pædagog også er uddannet børneyogalærer. Jeg valgte derfor at spørge hende, om ikke hun kunne tænke sig at afprøve “Elvas magiske skattekiste”, hvilket hun gerne ville. Ud af det er der kommet nedenstående lille anmeldelse

 børneyoga

Anmeldelse af “Elvas magiske skattekiste”

Jeg har brugt bogen i en børnehaveklasse, hvor der var 22 elever.

Det er er super god historie. Den lægger op til gode snakke om følelser og hvad man kan gøre, hvis man er ked af det eller bange. Det er en god måde den fokusere på åndedrættet på, og det er nogle gode yoga stillinger, der er valgt.

Den er skrevet på en god og meget udførlig måde. Den er lige til at gå til.

Første gang vi læste og lavede øvelserne virkede den lidt lang, og det var lidt svært at fastholde alle børnene til sidst. Tænker det kan være, fordi der er meget tekst mellem øvelserne. Derefter har vi læst bogen igennem igen og snakket mere om den, så børnene kender historien.  Så da vi efterfølgende tog ud på eventyr anden gang, var der mere flow. Her var børnene også med til at fortælle eventyret. Det var en rigtig god oplevelse.

Det er helt sikkert en bog jeg vil vende tilbage til.

Gitte

Har du selv fået lyst til at tage på eventyr med Elva, kan du købe “Elvas magiske skattekiste” her

Måske en oplagt julegave – tænker den kan bringe glæde, motion, ro og masser af nærhed i juledagene og længe efter.