Restorativ yoga – bogen på mit natbord

  • Artiklen indeholder reklame-links til HarperCollins hvor bogen forhandles

For efterhånden lidt tid siden blev jeg kontaktet af forlaget HarperLife. De kontaktede mig for at høre, om jeg var interesseret i at anmelde yogabogen “Restorativ Yoga” af svenske Ulrica Norberg.

Som hovederegel siger jeg kun ja, hvis jeg finder samarbejdet interessant.  Da jeg i forvejen kendte til Ulrica Norberg – som har mere end 20 års erfaring som yogalærer og har skrevet adskillige gode yogabøger – var jeg ikke lang tid om at takke ja. Jeg var oprigtig nysgerrig på bogen, – en nysgerrighed som kan kædes sammen med mit større behov for at geare ned.

Restorativ Yoga – reducer stress, få energi og find balance

Kort tid efter fik jeg en meget smuk bog ind af døren. Rent visuelt er det svært ikke at blive begejstret. Bogen udstråler velvære allerede på coveret, – en følelse der kun forstærkes, når du åbner bogen og begynder at bladre og læse. Bogen er rigt illustreret med smukke, autentiske billeder og gode illustrative billeder til de guidede øvelser, du præsenteres for undervejs.

Ordet yoga betyder forening. Når vi dyrker yoga, er målet at sammensmelte modsætninger for at opnå balance eller sindsligevægt. I yoga såvel som i livet søger vi at tilføre det, som vi ikke har, så hvis vi er stressede, har travlt og jager afsted, er det nødvendigt at føje afspænding, pauser og stilstand til, hvis vi skal finde det rigtige flow.

restorativ yoga

 

Mere end blot øvelser…

Hvis jeg troede at jeg skulle modtage en – må jeg sige typisk – yogabog der beskriver restorativ yoga som yogaform efterfulgt at diverse yogastillinger, så må jeg indrømme, at jeg tog fejl. For denne bog er så meget mere.

Restorativ Yoga er et timelangt værk, der kommer rundt om vore moderne livsførelse med travlhed, kaos og flere og flere stressrelaterede sygdomme. Ulrica deler ud af sine egne erfaringer. Bla. fortæller hun åbent, hvordan hun ved hjælp af restorativ yoga kom ud af en stressrelateret depression. Ulrica kommer ind på videnskaben bag yoga.  Hun beskriver fordelene og styrkerne ved at sætte farten ned og lære at finde glæden i pauserne. Herudover indeholder bogen også, som tidligere nævnt, forskellige øvelser du selv kan give dig i kast med.

Restorativ yoga er en form for aktiv afspænding, fordi dens teknikker er udviklet til at slappe af, koble fra og afstresse, så vi kan genstarte og genopbygge vores nervesystem ved at fjerne så meget pres som muligt fra vores kropslige funktioner. Målet er en følelse af vægtløshed. Måden, hvorpå vi sikrer denne følelse, er at anvende hjælpemidler, som understøtter kroppen, så den kan slippe spændingerne. Vi bliver i stillingerne i lang tid, så nervesystemet har tid til at omstille sig fra aktivering af den aktive del af systemet til mere restorative del.

Jeg er hurtigt blevet meget glad for bogen. Min første tanke var at skimme bogen hurtigt igennem, afprøve nogle af øvelserne og herefter skrive dette indlæg. MEN da først jeg kom i gang med at læse bogen, kunne jeg ikke stoppe igen, for slet ikke at tale om at springe noget over. Jeg blev grebet af Ulricas fortællerstil, hvilket gjorde, at jeg læste bogen fra ende til anden, i et langsomt og eftertænksomt tempo – helt i bogens ånd.

Min nye veninde

Bogen er skrevet i et levende og letlæseligt sprog, hvor alle kan være med og alle kan drage læring og gøre sig sine egne erfaringer. Mit oplevelse af at læse bogen kan bedst sammenlignes med at sludre med en god veninde over en kop te. Vel at mærke en af de der gode snakke hvor man kommer godt rundt om hverdagens udfordringer, reflekterer over samfundets tendenser og deler og bliver klogere på, hvordan vi hver især finder vores vej rundt uden om hamsterhjulet.

Hvis du er blevet nysgerrig på Restorativ Yoga, så kan jeg på det varmeste anbefale dig at læse bogen. Køb den hos HarperCollins. Find bogen her

Du kan desværre ikke låne min. Den har nemlig, det næste lange stykke tid, fået fast plads på mit natbord. Restorativ Yoga er en bog, som man sagtens kan læse i igen og igen både for at blive klogere og for at finde inspiration til egen praksis såvel som undervisning.