Rod chakra

Det første og nederste chakra er dit rod chakra, hvis sanskritnavn er Muladhara, som betyder rod eller fundament. Rod chakraet forstiller en cirkel med fire ydre, røde kronblade, som hver især står for glæde, nydelse, lidenskab og koncentration. Det ligner en 4-bladet lotus.

Betydning

Rod chakraet er center for forplantning, overlevelse og grundlæggende instinkter. Det er for de fleste mennesker et meget pulserende og levende chakra til forskel fra nogle af de højere liggende chakraer. Det repræsenterer vores mest basale behov og fortæller, hvor praktisk orienteret og fysisk velfungerende vi er. Det rummer vores evne til at manifestere ønsker, tanker og idéer.

Rod chakraet er knyttet til fysisk sikkerhed og påvirkes af dine tanker og følelser om finans, karriere, hjemmet, fysisk sikkerhed, behov og ejendele. Det rummer vores evne til at manifestere ønsker, tanker og idéer og er knyttet til fysisk sikkerhed og påvirkes konstant af dine tanker og følelser.

Rod chakraet er utrolig vigtigt for, at du kan leve et lykkeligt liv. Dets primære opgave er at give dig jordforbindelse og holde den.

Hvor sidder rod chakraet?

Rodchakraet befinder sig i mellemkødet mellem endetarmen og genitalierne. Det er tilknyttet din lugtesans samt urinveje, nyrer og binyrer. Chakraet påvirker blodet og celleopbygning, hele rygsøjlen, ben, nervesystem, tænder, negle og endetarm.

Ved et harmonisk rodchakra, hvor energien er i balance, vil du opleve, at din fysiske krop er fuld af vitalitet, du vil have jordforbindelse, du vil være fokuseret og du vil føle, at du har styr på dig selv.

En måde at skabe kontakt til sit rodchakra på er ved at være tæt på naturen – og ikke mindst træerne med deres kæmpe rødder.

Fakta om dit rod chakra

Chakraet har farven varm rød, når det er i balance. Det betyder, at farven rød kan hjælpe dig til at få mere energi til dit rod chakra og derved få glæde af rodchakraets kvaliteter. Du kan derfor tilføre den røde farve til din tilværelse. Du kan f.eks. gå i rødt tøj, du kan spise røde frugter og grøntsager, du kan sove i rødt sengetøj eller omgive dig med røde blomster og planter.

De dufte, der påvirker dit rodchakra, er: cedertræ, musk, lavendel, patchouli og myrra. Tænd f.eks. en olielampe, duftlys eller røgelsespinde med disse dufte.

Ædelsten og krystaller

Det er svært at være uenig i, at sten og krystaller er flotte, men om en krystal eller sten er healende eller ej, er et spørgsmål om tro. Der findes ingen eksakt videnskab der kan dokumenterer at en sten eller krystal f.eks. kan heale eller påvirke dit humør.

Har du troen på de healende egenskaber – eller ønsker du blot at tilføre mere skønhed til din hverdag – vil nedenstående være gode for dit rod chakra

  • tigerøje
  • rød jaspis
  • røgkvarts
  • rosenkvarts
  • blodsten, granat og rubin

Chakra armbånd

En nem måde at implementere krystallerne i din hverdag kan være, at iføre dig et armbånd med de valgte krystaller. Et elegant og klassisk eksempel er dette smukke røde tigerøje armbånd, hvis egenskaber er særdeles gode for rod chakraet.

rød tigerøje sten

Læs mere om det røde tigerøje armbåndet her

Chakra meditation

Meditation er en effektiv og behagelig metode til at skabe balance i dine chakras. Meditation er en tilstand, der opstår, når tanker og følelser falder til ro og du opnår kontakt til dit nærvær i nuet. Det er et selvstudium, hvor du observerer dig selv. Derudover omfatter det dyb refleksion og søgningen af det dybeste i dig selv.

Du kan meditere på egen hånd, hvor du skiftevis fokusere på og skaber kontakt til hvert enkelt chakra i et glidende og – for dig – passende tempo.

Jeg ved dog af erfaring, at det kan være svært at udføre en chakra meditation på egen hånd, hvorfor jeg foretrækker en guidet version.

Jeg har indtalt min egen meditation, hvor jeg guider dig igennem de 7 chakras. Formålet med meditationen er, at skabe balance i hvert enkelt chakra og dermed booste energien, styrke immunforsvaret og reducere stress.

Find min chakra meditation som lydfil her.

Stimuler dit rod chakra med yoga

En god øvelse at starte med, som er fantastisk for dit rodchakra, er en groundingsøvelse, hvor du føler dig som et træ.

Øvelsen er ganske simpel, du skal blot forestille dig at du har rødder som planter sig dybt nede i jorden, hvilket gør, at du står fast og urokkeligt.

Tag nogle gode dybe, lange vejrtrækninger her hvor du tæller til på hver indånding og hver udånding.

Ret fokus mod dine fødder og visualiser rødderne under fødderne. Få en fornemmelse af, at rødderne gror op gennem jorden og op gennem dine fødder, mens du roligt og dybt trækker vejret. På indånding gror rødderne op gennem dine fødder, benene og op til dit rodchakra og på udåndingen hele vejen tilbage ned i jorden. Lav øvelsen i 5-10 minutter – gerne ude i naturen, hvis du har mulighed for det og det føles okay for dig.

Øvelsen tager udgangspunkt i den klassiske bjergstilling.

bjergstilling

Find vejledning til Bjergets stilling her