Sov godt med yoga og afhjælp søvnløshed

Søvnløshed er ganske udbredt og jeg hører ofte fra familie, venner og kollegaer der lider af netop dette. Søvnløshed kan have mange årsager, en af dem – tror jeg – er at mange af os ikke er bevidste om, hvordan vi skal geare ned, slappe af, og forberede vores krop og sind til en god nattesøvn.

Jeg må indrømme at jeg normalt er temmelig god til at sove. Men i perioder oplever jeg dog ømhed i lænd og ryg, forskellige distraktioner og spekulationer, hvor jeg har svært ved at falde i søvn. Jeg har heldigvis stadig flest af de nætter, hvor jeg falder i søvn det øjeblik jeg lander på hovedpuden, men til tider oplever jeg at må ligge og vende og dreje mig inden søvnen indfinder sig 

Efterhånden har jeg dog gjort mig nogle erfaringer i forhold til at få en bedre søvn og dem vil jeg gerne dele med jer her.

Yoga og meditation kan nok ikke helbrede alle søvnproblemer, men i de perioder hvor jeg dyrker yoga og meditation regelmæssigt er der ingen tvivl om, at det har en positiv effekt på mit søvnmønster.

 5 gode råd til hvordan yoga og meditation kan afhjælpe søvnløshed

1. Savasana – dead man pose. Når du ligger i sengen, så lig dig på ryggen med afslappede ben og arme. Send gerne armene lidt ud fra kroppen, vend håndfladerne opad og lad dine fødder falde let ud til hver side. Forsøg så at fremkalde den fornemmelse du har i slutningen af en yogatime. Forstil dig at dine muskler er trætte, og at det føles som en lettelse blot at ligge stille i et par minutter.  Tag nogle dybe vejrtrækninger helt ned i maven og ånd langsomt ud igen. Lig blot stille og fokuser på dit åndedræt og på at slappe af i kroppens muskler. sov godt med yoga, savasana

2. Der findes forskellige yogastillinger der virker beroligende og afslappende. Foroverbøjninger og afspændingsøvelser er gode til at berolige nervesystemet og sindet.  Har jeg en fornemmelse af, at jeg vil få svært ved at falde i søvn, f.eks. i perioder hvor jeg har meget om ørene,  bruger jeg gerne et par minutter inden sengetid på at lave et par foroverbøjninger eller jeg ligger mig i Viparita Karani (benene op ad væggen) for at forberede både min krop og mit sind til søvnen.

3. Fysisk ubehag er heldigvis ikke noget jeg døjer meget med, men i perioder oplever jeg dog at vågne midt om natten eller meget tidligt om morgenen med ubehag i lænden. Dette kan afhjælpes med forskellige yogaøvelser. Personligt har jeg haft stor fordel af at medtage foroverbøjet hund i min daglige træning og af at ligge i Viparita Karani.
Et andet fysisk problem der kan forstyrre nattesøvnen er uro i benene. Jeg har heldigvis være forskånet for dette, men min kæreste har oplevet det i perioder, for ham har det hjulpet at praktisere duen / iskiasstrækket – en ekstra fordel ved denne øvelse er ,at den kan udføres liggende i sengen inden du skal sove.

4. Afsæt tid til selvreflektion i løbet af dagen, og du vil være mindre tilbøjelig til at ligge og spekulere ved sengetid.  Måske er det bare mig, men når jeg slukker lyset ved sengetid, kan jeg ikke altid slukke min indre stemme (jeg er ikke skizofren – jeg tænker bare alt for meget). På det seneste har jeg oplevet at kunne undgå dette, hvis jeg i stedet bruger et par minutter i stilhed på at reflektere over hvad der rør sig i mit liv pt. – jeg gør det efter yoga eller meditation,  eller når jeg drikker en kop te om aftenen – altså tillader mig selv at komme igennem og rundt om alle mine tanker. Når jeg har vendt tankerne et par minutter, fortæller jeg mig selv at det var det og flytter fokus til noget andet.

reflektion, meditation, sov godt med yoga

 

5. Lær at stilne din indre stemme og tankegang. Noget af det mest nyttige jeg har lært af yogaen, er at være opmærksom på når mine tanker stikker af med mig, og hvordan jeg i stedet kan flytte min opmærksomhed til mit åndedræt. Jeg tænker på det som at træne mit sind. Hver ting til sin tid, der er en tid til at tænke og en tid til at hvile. Det kræver rigtig meget øvelse og fokusering, men det har hjulpet mig til at falde i søvn mange gange, når mit sinds snakken ellers har truet med at holde mig vågen.

Jeg håber at ovenstående måske kan hjælpe dig til en bedre søvn – måske har du gjort dig andre erfaringer? I så fald er du mere end velkommen til at dele dine erfaringer og gode tips herinde.

/Annika