Taknemmelighed gør dig mere lykkelig!

Det bliver mere om mere udbredt at arbejde med forskellige taknemmelighedsøvelser, og vi hører oftere og oftere at det er vigtigt at vi påskønner og udviser taknemmelighed over for stort og småt her i livet.

Der er blevet og bliver stadig forsket meget i sammenhængen mellem det gode liv og evnen til at føle taknemmelighed.

Man har fundet sammenhæng mellem taknemmelighed og faktorer som lykke, tilfredshed med livet, selvværd, optimisme, vitalitet, empati og lysten til at hjælpe andre. Med andre ord: Jo mere taknemmelig du er, jo større sandsynlighed har du for at opnå disse faktorer.

Manglende taknemmelighed synes til gengæld at relatere til faktorer som angst, depression, misundelse, materialisme og ensomhed.

Hvordan indfører du mere og større taknemmelighed

For nogen kommer følelsen af taknemmelighed instinktivt. For andre er det sværere og det kan være forbundet med hårdt arbejde at føle taknemmelighed. Men med ovenstående resultater skulle jeg mene, at det i den grad er værd at arbejde for.

Der findes forskellige metoder til at indføre mere og større taknemmelighed i ens liv.  Emmons har blandt andet skrevet “10 gode råd til at blive mere taknemmelig“, som jeg vil kigge nærmere på i et senere indlæg.

Personligt finder jeg selv stor glæde ved at meditere over emnet “taknemmelighed” – det øger min bevidsthed og skaber større fokus, på alt det jeg har at være taknemmelig for i mit liv.  I meditationen gennemgår jeg først i tankerne, alt hvad jeg er taknemmelig for i mit liv. Efterfølgende gennemgår jeg i tankerne alle mine drømme og mål, og forstiller mig, at de går i opfyldelse – noget der efterlader mig med en fantastisk følelse i kroppen.

Taknemmelighedsdagbog

En anden meget nem og simpel øvelse der kan fremme taknemmelighedsfølelsen i dit liv, er at føre en taknemmelighedsdagbog. Øvelsen går ud på, at du hver dag noterer 3 ting, som du er taknemmelig for netop denne dag.

Jeg har ført taknemmelighedsdagbog af flere omgange og i forskellige stadier af mit liv. I perioder er det noget min mand og jeg gør i fællesskab. Vi finder begge, at øvelsen bringer os tættere sammen. Jeg praktiserer øvelsen om aftenen, inden jeg lægger mig til at sove. Jeg gennemgår i tankerne dagen der er gået, og husker på, det gode der er sket.

I starten kan det godt være lidt svært hver dag at finde 3 ting. Men det gode ved øvelsen er, at du i løbet af kort tid vil opleve, at du automatisk vil skærpe din opmærksomhed imod det positive, når det sker, fordi du så har det på listen til om aftenen. På den måde får det postive lov til at fylde i dit liv, og du vil opleve, at du får mere og mere at være taknemmelig for.

taknemmelighedsdagbog

Jeg håber, du kan bruge ovenstående øvelser. Husk det er gratis, – det eneste det koster, er den tid du investerer – og kan gøre en stor forskel i dit liv. Du skaber selv din egen lykke.

Hvis du har spørgsmål – eller gode ideer og råd du gerne vil dele – i forhold til at øge følelsen af taknemmelighed i dit liv, er du altid velkommen til at kontakte mig.