Valg af yogamåtte

– En grundig guide til dét du skal være opmærksom på, for at vælge den rette måtte til din yoga

  • Artiklen indeholder reklamelink

Jeg får mange spørgsmål omkring valg af yogamåtte og hvad man skal være opmærksom på når man skal ud og investere.  Generelt set er det individuelt hvilken måtte der fungerer bedst til den enkelte, men herunder har jeg forsøgt at belyse og besvare nogle af de mange spørgsmål jeg hidtil har fået.

Tykkelsen på din yogamåtte

Tykkelsen på din yogamåtte er meget vigtigt, hvorfor det er en god ide at gøre sig nogle overvejelser omkring brugen af din yogamåtte. Tykkelsen af din yoga måtte har betydning for, hvor komfortabel den er. Er din yogamåtte for tynd kan det ende med at dine knæ bliver ømme og endda får skader. Er din yogamåtte for tyk kan det være svært at opnå en god forbindelse til gulvet, hvilket gør det svært at holde balancen.

En standard yogamåtte er omkring 4 mm tyk, mens de tykkeste er op til 6 mm. Der findes også papirtynde yogamåtter, ofte går disse under kategorien “rejse yogamåtter”. De foldes nemt og vejer ikke så meget, hvilket er praktisk hvis de skal pakkes ned i en kuffert. 

Grundlæggende skal du overveje, hvor meget plads du har til din yogamåtte, hvor vigtigt det er om den er nem og let at tranportere – jo tykkere din yogamåtte er, jo tungere er den – , og vigtigheden af din forbindelse/fornemmelse af gulvet.

Materialet måtten er lavet af

Materialet din yogamåtte er lavet af indikerer yogamåttens tekstur, klæbrighed, øko-venlighed og dens forventede levetid. De fleste standard yogamåtter er lavet af PVC, også kendt som vinyl. Nyere, mere øko-venlige muligheder omfatter genanvendt gummi og økologisk bomuld eller naturligt bomuld (hvilket betyder, at stoffet ikke er behandlet med syntetisk finish under fremstillingen).

Hvis du er allergisk over for latex bør du undgå yogamåtter lavet af naturgummi.

Hvis du ønsker at holde fast i den velkendte type yogamåtte så gå efter en yogamåtte lavet af PVC, disse yogamåtter er desuden ofte meget holdbare. Ud over disse grundlæggende fakta, så mærk efter hvad der føles bedst for dig og vælg ud fra egen overbevisning.

Yogamåttens overflade

Overfladen på din yogamåtte har betydning for skridsikkerheden. En ru overflade modvirker at man glider, hvilket kan have stor betydning for både det fysiske og psykiske aspekt under yogaen. En mere ru overflade kan også være at fortrække hvis du sveder meget når du dyrker yoga.

Yogamåttens overflade kan enten være et skabt mønster eller komme som et resultat af materialerne – nogle organiske yogamåtter er mere ru mens yogamåtter lavet af PVC ofte har en blødere mere ensartet overflade. Der findes overflader der passer til ethvert behov – fra helt glat til ligefrem ru.

Hvis du leder efter en yogamåtte, der forhindrer at du skrider og du gerne vil undgå PVC måtter (de traditionelle klæbrige yoga måtter), så gå efter en gummi eller bomuldsmåtte. Ønsker du derimod en mere glat yogamåtte er en PVC yogamåtte et godt valg.

Måttens længde og bredde

Når du køber en yogamåtte så læg mærke til hvor lang og bred den er. Jeg har selv et par gange oplevet at købe en yogamåtte der ganske enkelt ikke var lang eller bred nok.

Tænk på at du både skal kunne stå i en bredstående yogastilling, måske nærme dig en spagat uden at komme uden for måtte og samtidig skal du kunne ligge behageligt og føle at du “holder dig indenfor måtten”.  Det kan lade sig gøre at købe yogamåtter der er både ekstra lange og bredde, hvis du skulle have behov for dette.

Det personlige valg af måtte

Personligt er jeg lidt af et luksusdyr når det kommer til yogamåtter, og jeg har dem i mange varianter, og jeg fortrækker faktisk at træne med 2 måtter, den ene en tynd måtte som jeg står rigtig godt fast op og som giver mig en god fornemmelse af gulvet. Den anden en lidt tykkere måtte, som jeg bruger når jeg er nede på alle 4 eller ligger på ryggen – denne bruger jeg ofte ovenpå den tynde, så kan jeg blot fjerne den når jeg skal bruge den tynde.

Når du først har forholdt dig til ovenstående, så er det blot at komme ud og shoppe. Der findes et hav af yogamåtter i alle tænkelige farver og designs. God fornøjelse.

Køb din yogamåtte her …

Når jeg handler yogamåtter, så køber jeg dem hos Den Intelligente Krop. De har et virkelig godt udvalg, der er noget for enhver smag; forskellige tykkelser, farver og priser.

Tjek udvalget ud HER

UltraGrip Mat

Ultra Grip MatUltraGrip Mat er en af mine fortrukne yogamåtter. Den bruger jeg ofte i min hjemmeyogapraksis. Med den står jeg virkelig godt fast!  Den er lavet af naturlig gummi og er ØkoTex certificeret og testet fri for skadelige stoffer

Find den her

Manduka X Yoga Mat

Manduka XMandukas X Yoga Mat er en lidt lettere yogamåtte som er anvendelig til alle typer af træning. Et godt valg til dig der gerne vil medbringe din egen yogamåtte når du træner ude af huset. Måtten er giftfri og miljøvenlig  og har en sublim affjedring og komfort.

Find den her

Yoga Design Lab Combo Travel Mat

Yoga Design Lab Combo Travel MatDen sidste yogamåtte jeg vil fremhæve er denne smukke yogamåtte, som jeg desværre endnu ikke selv har… men den er SÅ meget på min ønskeseddel !

Ikke alene er den smuk, den vejer næsten ingen ting og kan foldes. Det gør måtten utrolig anvendelig, – både som rejsemåtte, men også til at lægge over den måske knap så rene yogamåtte i yogastudiet / træningscentret.

Yogamåtten er fremstillet med et luksuriøst og absorberende microfiber toplag, samt et underlag af naturlig gummi hvilket giver grip som et håndklæde og blødheden som en måtte.

Find den her – og tjek de 10 forskellige flotte designs