Vegansk moussaka med aubergine og kartofler

Moussaka – min nye livret!

Efter at jeg for nylig er begyndt at arbejde for mig selv, er jeg blevet meget bedre til at administre min tid. Det betyder blandt andet, at jeg kommer mere i køkkenet – og har genfundet min glæde ved at lave mad!

Jeg bliver ofte inspireret, når jeg scroller igennem min instagram feed, og forleden fangede mit blik en dampende lækker moussaka. Den tilhørende opskrift var dog med kød – hvilket jeg ikke spiser. Jeg gik derfor i køkkenet for at lave min egen vegan moussaka uden kød.

Hjemme hos os er det kun mig, der ikke spiser kød. Min mand er selvfølgelig vant til, at jeg serverer kødfri retter, men det er ikke altid, han er lige begejstret… Det kan jeg dog afslører, at han var denne gang!

Vegetar / veganer…

Jeg vil helst ikke sætte nogen “label” på mine spisevaner. Jeg bruger ikke begreber som vegetar, veganer eller pescetar om mig selv. Dog spiser jeg ikke kød, jeg undgår så vidt muligt mælkeprodukter mens jeg en sjælden gang imellem stadig spiser fisk…

Den moussaka jeg lavede forleden var 100% vegansk – da den ikke indeholdt nogen animalske produkter. Jeg har altid en eller anden form for plantemælk i huset, og jeg finder en stor tilfredsstillelse i at lave smagfuld og lækker mad helt uden brug af animalske produkter.

Hvis du synes det er for besværligt, – så kan du naturligvis lave din bechamelsauce med smør og mælk. Men har du mod på det, så prøv – det er lige så let og smager lige så godt.

Opskrift på cremet vegan moussaka

Jeg er vild med det græske køkken og moussaka er en virkelig lækker og fyldig ret som mætter godt og emmer af Grækenland!

Du kan variere opskriften efter smag. Nogen foretrækker den uden kartofler, mens andre gerne vil undvære aubergine. Personligt har jeg dog svært ved at forestille mig moussaka uden aubergine og jeg inkluderer altid begge dele.

For at give tomatsaucen fylde og konsistens tilføjer jeg squash, mens champignon giver en fornemmelsen af, at der er kød i. Jeg tror faktisk ikke engang, at man ville bemærke, at der ikke er kød i, hvis man ikke lige vidste det.

Ingredienser tomatsovs

  • 2 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 250 g champignon, finthakkede
  • 1 squash, groftrevet
  • 1 aubergine skåret i tynde skiver
  • 4 kartofler, let kogte og skåret i skiver
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 3 spsk soltørrede tomater, finthakket
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk koriander
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk timian, tørret
  • 1 tsk sød paprika
  • salt
  • sort peber friskkværnet

Ingredienser bechamelsauce

  • Flydende plantemargarine
  • 1 tsk mel
  • 3-4 dl havremælk
  • 1 knivspids fintrevet muskatnød
  • Salt
  • Peber

Fremgangsmåde

Start med at rense kartoflerne, skær dem i skiver og kog dem i 5 min, ikke længere.

Kom løg, hvidløg og olivenolie i en gryde ved middelvarme og sauter til løgene er bløde og klare.

Tilsæt champignon og alle krydderierne (vent med salt) og skru op for varmen. Steg champignoner i et par minutter, og tilsæt derefter squash, soltørrede tomater og hakkede tomater.

Lad det simre i 15-20 minutter og smag derefter til med salt.

Lav bechamelsaucen ved at smelte plantemargarinen i en gryde ved middelvarme. Rør derefter hvedemel i smøret til det danner en melbolle.

Kom havremælken i lidt af gangen under omrøring til saucen er lind og uden klumper. Smag til med muskatnød, salt og peber.

Saml moussakaen ved at lægge et lag aubergineskiver i bunden. Dernæst tomatsovs, kartoffelskiver, bechamelsovs, squashskiver, tomatsovs, kartoffelskiver, bechamelsovs og evt. aubergineskiver på toppen.

Bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20-30 minutter.

Server din moussaka dampende varm – evt. med en lækker grøn salat on-the-side, velbekomme.