Yogablok · Din forlængede arm

En yogablok er – næstefter en yogamåtte – det ultimative yogaudstyr. Det er klart det yogaudstyr, som jeg oplever, bliver brugt mest i mine yogaklasser. Oftest fungerer yogablokken som en forlænget arm for dem, som har svært ved at nå gulvet.  Men yogablokken kan også bruges til at støtte din ryg, hoved eller hofter.

Yogablokken bruges typisk i mange stående og siddende yoga-stillinger for at give et løft eller til at hjælpe med at holde balancen. Med en yogablok får du mulighed for, virkelig at finpudse og justere de enkelte yogastillinger.

Udover ovenstående kan du bruge en yogablok når du træner styrke. Det kan du gøre ved at klemme blokken fast mellem benene og dermed bruge lår- og coremuskler mere, når du f.eks. laver en skulderbro.

Valg af yogablok

Yogablokke findes i mange forskellige kvaliteter og materialer og i alverdens farver. Der findes helt sikkert en yoga blok for enhver smag, hvadenten man er til skum, træ, farver eller kork.

Det du skal være opmærksom på er

  • Om du primært skal bruge blokken derhjemme eller du skal transportere den frem og tilbage. Det kan have betydning for, om du vælger en af de helt lette modeller.
  • Om du ønsker, at den skal være både pæn og funktionel. Det er naturligvis en smagssag, om man synes træ, kork eller skum er det pæneste.

Det kan desuden være smart at have to yogablokke. Nogle øvelser kræver nemlig støtte flere steder på kroppen samtidig, f.eks. under hvert knæ eller en blok i hver hånd. Med to yogablokke kan du også stable dem oven på hinanden og komme endnu højere op i nogle øvelser.

Husk at en yogablok kan vendes på alle leder og kanter. Blokken har tre forskellige højder, alt efter hvordan du vender den. Prøv dig frem, og vælg det niveau, der passer til den enkelte øvelse.

Yogablok skum

Yogablokke i skum er dejligt lette og derfor nemme at have med frem og tilbage. De er også modstandsdygtige overfor pres og bliver ikke så let beskadiget eller deforme.

Klik her for yogablok i skum

Køb din skum yogablok her, hos Den Intelligente Krop

Yogablok kork

En yogablok i kork har en fasthed, som du ikke finder i blokke af skum. Til gengæld vejer den typisk en smule mere. Kork er et vedvarende, bæredygtigt og miljøvenligt materiale, som stammer fra barken af et Cork Oak Tree.

Den Intelligente krop har forskellige typer af blokke i kork. Fælles for dem alle er, at de har bløde afrundede kanter og hjørner giver ekstra komfort og et lettere greb.

Klik her for yogablokke i kork

Se udvalget af yogablokke i kork her

 

Yogablok bambus

Yogablokken i bambus må være den ultimative yogablok for æstetikeren. Her får man en blok der både er elegant og som er produceret i et bæredygtige materiale. Her er der tale om en yogablok, som virkelig er pæn at have liggende fremme.  Udover at den er smuk og elegant, så er bambusblokken også let og ekstrem holdbar.

Klik her for yogablok i bambus

Køb din yogablok i bambus her

Yogablokkens historie

B. K. S. Iyengar som er grundlæggeren af Iyengar Yoga, var den første der begyndte at bruge yogablokke. Siden hen blev brugen mere udbredt blandt andet til restorativ yoga og yin yoga. I dag bruges yogablokke i de fleste typer af yoga. Det er oftest op til den enkelte yogi, om der bruges yogablok eller ej.

 

Hvem har glæde af en yogablok

Yogablokke er nyttige for både begyndere og for mere avancerede yoga-udøvere.

For nybegynderen fungerer yoga blokken typisk som et hjælpemiddel, for at gøre de enkelte asanas / yogastilinger lettere, end hvad der ellers ville være muligt. Mere avancerede yoga-udøvere bruger oftest yogablokken til udfordrende stillinger.

Fælles for både begyndere og mere øvede er, at yogablokken hjælper til at forbedre og tilpasse stillingen, mens den samtidig kan medvirke til at undgå skader. Mange moderne yogalærer føler, at yogablokken i høj grad er med til at forbedre elevernes fremskridt. 

Yogablok øvelser

Herunder viser jeg et par eksempler på, hvordan du kan bruge en yogablok. Mærk efter og prøv dig frem og brug yogablokken i de stillinger, hvor det føles godt i din krop.

Brug yogablokken når du sidder i en klassisk meditationsstilling.

yogablok som støtte

Brug yogabloggen som støtte under dit hoved, når du holder et stærk i længere tid.

yogablok støtte

Brug yogabloggen som støtte under den del af kroppen – her ballen – som har svært ved at nå gulvet .

yogablokke

Brug yogablokken som din forlængede arm som her i utthita trikonasana.