Hara chakra

Kroppens 2. chakra er dit Hara-chakra, hvis sanskriftnavn er Svadisthana.  Det er placeret en håndsbredde under navlen, og er sædet for din kreativitet. Det er knyttet til nydelse i livet og er forbundet med din seksualitet. Chakraet forstiller en cirkel med seks ydre, orange kronblade, som symboliserer væremåder og dette chakras kreative og seksuelle energi.

Betydning

Hara chakraets funktion er at sørge for din sanselighed og lystfølelse til f.eks. mad, sex, fysisk aktivitet og kreativitet og at bevare disse lystbetonede følelser gennem hele livet. Chakraet er kilden til både din fysiske krops samt din indre vitalitet og styrer forhold vedrørende kærlighed og had.

I dit hara chakra udspringer din seksualitet samt nydelse i mad, drikke og fysisk aktivitet

Hvor sidder hara chakraet?

Chakraet befinder sig cirka en håndsbredde under din navle. Det er knyttet til din smagssans og fordøjelse. Ligeledes påvirker chakraet dine nyrer, binyrer, din blære samt dine kønskirtler. Dets funktion er at udvikle de kvindelige og mandlige kønskarakteristika samt at regulere den kvindelige cyklus gennem hele livet. Det betyder derved også, at dit hara chakra kan have betydning for dine forplantningsorganer og din fertilitet.

Når dit hara chakra er i balance, vil du være i kontakt med dine følelser, være tillidsfuld overfor andre og have et sundt forhold til din seksualitet.

For at stimulere chakraet kan du opholde og bevæge dig så meget som muligt i og tæt på vandelementer – kig på vand, lyt til vand, bad i vandet og drik helt rent vand.

Fakta om dit hara chakra

Chakraet har farven varm orange, når det er i balance. Det betyder således også, at farven orange skaber mere energi i og til chakraet. Hvis chakraet er i ubalance, er det en god idé at få meget orange ind i din tilværelse, f.eks. ved at bære orange tøj, spise orange frugt eller grønt, sove i orange sengetøj og have orange ting og blomster omkring dig.

De dufte, der påvirker dit harachakra, er f.eks.: jasmin, rose og sandeltræ. Tænd f.eks. en olielampe, duftlys eller røgelsespinde med disse dufte.

Ædelsten og krystaller

Det er svært at være uenig i, at sten og krystaller er flotte, men om en krystal eller sten er healende eller ej, er et spørgsmål om tro. Der findes ingen eksakt videnskab der kan dokumenterer at en sten eller krystal f.eks. kan heale eller påvirke dit humør.

Har du troen på de healende egenskaber – eller ønsker du blot at tilføre mere skønhed til din hverdag – vil nedenstående være gode for dit hara chakra

  • citrin
  • karneol
  • gylden topas
  • månesten

Chakra armbånd

En nem måde at implementere krystallerne i din hverdag kan være, at iføre dig et armbånd med de valgte krystaller. Et elegant og klassisk eksempel er dette smukke månesten armbånd, hvis egenskaber er særdeles gode for hara chakraet.

månesten armbånd guld

Læs mere om månestens armbåndet her

Chakra meditation

Meditation er en effektiv og behagelig metode til at skabe balance i dine chakras. Meditation er en tilstand, der opstår, når tanker og følelser falder til ro og du opnår kontakt til dit nærvær i nuet. Det er et selvstudium, hvor du observerer dig selv. Derudover omfatter det dyb refleksion og søgningen af det dybeste i dig selv.

Du kan meditere på egen hånd, hvor du skiftevis fokusere på og skaber kontakt til hvert enkelt chakra i et glidende og – for dig – passende tempo.

Jeg ved dog af erfaring, at det kan være svært at udføre en chakra meditation på egen hånd, hvorfor jeg foretrækker en guidet version.

Jeg har indtalt min egen meditation, hvor jeg guider dig igennem de 7 chakras. Formålet med meditationen er, at skabe balance i hvert enkelt chakra og dermed booste energien, styrke immunforsvaret og reducere stress.

Du kan finde min chakra meditation som lydfil her.

Stimuler dit hara chakra med yoga

En god yogaøvelse der stimulerer dit hara chakra er den siddende foroverbøjning.

Sæt dig med ret ryg, åben benene og spred dem ud til siden, så meget du kan. Fleks dine fødder, så tæerne peger op mod loftet. Tag en dyb indånding, og på udåndingen læner du dig fremover gulvet, så langt du kan. Bliv i stillingen i et par minutter, så du når at falde til ro i stillingen. Brug dit dybe og rolige åndedræt undervejs i stillingen.

foroverbøjning med greb om storetå

Find vejledning til den siddende foroverbøjning her