Iskiasnerven og yoga

Smerter i iskiasnerven kender de fleste af os desværre til. Det kan være smerter i ryggen, i balden – strålende ud i lænden. Det gør ondt når du bevæger dig, det gør ondt når du sidder ned. Iskiassmerter er i det hele taget ganske irriterende og smertefuldt.

Iskiasnerven er den længste nerve i vores krop. Den løber fra lænden og bækkenet hele vejen ned gennem bagsiden af benene til fødderne. Smerter i iskias dækker derfor både over smerter i lænden, ballerne, benene og fødderne.

Hvorfor opstår iskiassmerter

Iskias smerter opstår, fordi iskias-nerven bliver påvirket et eller andet sted i sit forløb fra lænden, gennem balden, ned i benet og helt ud i foden. Det er derfor forskelligt, hvor man har ondt. Smerterne opstår pga. forskellige former for tryk og træk i nerven og skyldes mange gange en overbelastning.

Overbelastningen kan f.eks. komme af;

  • For mange eller for tunge løft
  • At man har siddet for meget ned f.eks. efter en lang køre- eller flyvetur
  • At man løber længere end man har trænet sig op til
  • At man ofte sidder med benene over kors

Selvom smerterne kan være kraftige og måske er opstået akut, så behøver de ikke nødvendigvis at være alvorlige. I mange tilfælde går smerterne over af sig selv, og kun i særlige tilfælde, kræves der videre udredning.

Har du smerter i ryg, balde og ben, og er du bekymret for, at der er noget alvorligt galt, vil jeg naturligvis altid råde dig til, at tage kontakt til din læge eller fysioterapeut. Husk at det er dig, der kender din krop bedst, så mærk efter og gør det du føler er rigtigt.

Behandling og forebyggelse af iskiassmerter

Når iskiassmerterne er opstået, består behandlingen i at skabe mere plads omkring iskiasnerven, således at nerven ikke længere er under stræk eller tryk. Det gælder altså ikke om at holde pause fra al fysisk aktivitet, da det oftest vil gøre smerterne værre. Har du brug for at lindre smerterne, anbefaler jeg køling med en ispose og evt. smertestillende håndkøbspræparater.

Yoga øvelser for iskias

De yoga øvelser jeg viser her, er specifikt målrettet mod musklerne omkring bækkenet og i ben og ryg. Yoga øvelserne medvirker til at sætte gang i blodcirkulationen i området omkring iskias, de får løsnet op for eventuelle spændinger i muskelvævet og samtidig øger de muskelstyrken.

Øvelserne kan bruges både behandlende og forebyggende. Bruger du øvelserne til lindring af allerede opståede iskiassmerter, er det en god ide at kombinere dem med lettere fysisk aktivitet. Du kan f.eks. gå en lille tur, tage en tur i svømmehallen eller cykle en tur.

Hvis du klikker på titlen under den afbillede yogastilling, finder ud en mere uddybende vejledning til hver enkelt stilling.

  • Reklamelink til Den Intelligente Krop

Det eneste, du skal bruge for at lave de forskellige yogaøvelser, er en yogamåtte, som skåner dine knæ og sikrer at du ikke glider på gulvet.

Har du ikke allerede en yogamåtte, så besøg Den Intelligente krop, som har et stort udvalg af yogamåtter i forskellige prisklasser SE DEM HER

Rigtig god fornøjelse !


Iskias øvelse 1

Jagthunden | Chakravakasana

Jagthunden er egentlig en styrkeøvelse for arme, ben og mave, men hvis du kombinerer den klassiske stilling med diagonalløft, øger du samtidig din muskelstyrke omring iskias.

yogaøvelse jagthunden
Klik for instruktion

Find ind i stillingen

  • tag en indånding og spænd op i maven
  • løft højre arm og venstre knæ på udåndingen
  • sænk igen på indåndingen
  • gentag til modsatte side

Løft modsatte arm og ben 10 gange. Gentag øvelsen, så du laver 3 serier á 10 gentagelser, men mærk efter om du bliver træt i musklerne og stop, hvis kvaliteten i udførslen falder.


Iskias øvelse 2

Duen | Eka Pada Rajakapotasana

Yogaøvelsen her er særdeles nyttig i forebyggelse og behandling af smerter fra iskiasnerven . Stillingen lindrer ved at frigive stress og muskelspændinger , samtidig med den øger blodcirkulationen i lænden og korsbenet .

Klik for instruktion

Iskias øvelse 3

Universalstrækket –  Supta Matsyendrasana

Universalstrækket givet et godt stræk til dine lårmuskler og afspænder din rygsøjle. Øvelsen kan desuden virke lindrende på ryg- og iskiassmerter.

universalstræk, yoga
Klik for instruktion

Iskias øvelse 4

Katten | Marjariasana

Katten øger smidigheden i hele rygraden, lænden og den øvre ryg.

katten marjariasana
Klik for instruktion

Iskias øvelse 5

Barnet | Balasana

Barnet giver et forsigtigt stræk af hofter, lår og ankler og jeg vil anbefale dig, at lave den som den sidste øvelse, da den samtidig kan berolige hjernen og lindre stress og træthed.

Barnet - Balasana
Klik for instruktion