Chakra · 7 magiske steder i kroppen

Chakra betyder hjul eller cirkel. Ordet er Sanskrit. Ifølge de gamle tantra tekster har vi 7 chakras – 7 grundlæggende energicentre – fordelt i kroppen. Den indiske tradition beskriver hvert chakra som en lotusblomst med et forskelligt antal kronblade.

Hvert chakra har sin helt egen kraft, men er samtidig gensidig afhængig af de øvrige chakraer som forbundne kar. Chakraerne er placeret langs rygsøjlen og har en energiudstråling til kroppens forside.Hvert af dem relaterer til en større nervebane, der forgrener sig ud fra rygraden og påvirker specifikke kropsdele og kropsfunktioner.

Når du oplever en spænding i en specifik del af din bevidsthed, er det således det chakra, som er knyttet til den del af din bevidsthed, der reagerer.

De har stor indflydelse på vores velbefindende og de påvirker og regulere måden, vi har det på – energimæssigt, fysisk og mentalt både på et indre plan, men også på det ydre plan ift. hvad der kommer til udtryk i vores ord, handlinger og valg.

De repræsenterer og regulerer forskellige livsområder. Når et chakra er ude af balance eller lukket vil det påvirke de områder af dit liv, som det repræsenterer og de valg du træffer.

Når dine chakras er i komplet balance vil der være harmoni mellem din krop, dit sind og din sjæl.

Chakra meditation

Meditation er en effektiv og behagelig metode til at balance i dine chakras. Meditation er en tilstand, der opstår, når tanker og følelser falder til ro og du opnår kontakt til dit nærvær i nuet. Det er et selvstudium, hvor du observerer dig selv. Derudover omfatter det dyb refleksion og søgningen af det dybeste i dig selv.

Du kan meditere på egen hånd, hvor du skiftevis fokusere på og skaber kontakt til hvert enkelt chakra i et glidende og – for dig – passende tempo.

Jeg ved dog af erfaring, at det kan være svært at udføre en chakrameditation på egen hånd, hvorfor jeg foretrækker en guidet version.

Jeg har indtalt min egen meditation, hvor jeg guider dig igennem de 7 chakras. Formålet med meditationen er, at skabe balance i hvert enkelt chakra og dermed booste energien, styrke immunforsvaret og reducere stress.

Du kan finde min chakrameditation som lydfil her.

Chakra farver & betydning

Chakraerne er energihjul, der opsamler og fordeler energi i vores system blandt andet via nervebanerne og meridianbanerne. De svinger og vibrere med forskellige frekvenser og det er den frekvens, der giver dem deres farve.

Herunder har jeg lavet en kort oversigt over de 7 forskellige chakras, deres farver og betydning.

Rod

Det nederste chakra er dit rod chakra, Muladhara.

Du finder det ved halebenet, for enden af rygsøjlen. Dets farve er rød.

Det har at gøre med jordforbindelse, tillid, tilhørighed – følelsen af at høre til i verden.

Det repræsenterer dit fundament, grundstenen i din fysiske eksistens her på jorden. Det er derfor vigtigt for, hvordan du ser dig selv, verden og livet.

Læs mere om dit Rodchakra her

Hara

Du finder dit hara chakra, Svadhisthana lige under navlen – tæt ved kønsdelene. Dets farve er orange.

Det er forbundet med de seksuelle organer og det reproduktive system.

Når det åbnes og kommer i balance frigøres frugtbarhed og kreativitet. Det stimulerer seksualitet og følelser.

Læs mere om dit Hara chakra her

Solar Plexus

Solar Plexus, Manipura findes i maveregionen og er knyttet til dine organer og musklerne i maveområdet. Dets farve er gul.

Det repræsenterer vitalitet og vilje. Når det er åbent, vil det hjælpe dig til at finde din indre styrke. Det muliggør at du kan realisere dine drømme og mål.

Læs mere om dit solar plexus chakra her

Hjerte

Du finder dit hjerte chakra, Anahata i midten af brystregionen. Dets farve er grøn.

Det er forbundet med hele området omkring hjertet, lunger, kredsløbssystemet og nerverne omkring hjertet.

Det forbinder den fysiske verden med den åndelige verden. Ved at åbne det får du mulighed for at elske mere, du får mere medfølelse og empati.

Læs mere om dit hals chakra her

Hals

Dit hals chakra, Vishuddha finder du i halsen. Dets farve er blå.

Det er tilknyttet hals, nakke, hænder og arme. Det er forbundet med tale og hørelse og tilskynder åndelig kommunikation.

Det kan forbedre din evne til at kommunikere og udtrykke dig frit.

Læs mere om dit hals chakra her

Pande

Midt mellem øjnene finder du dit pande chakra – også kaldet det tredje øje, Ajna. Dets farve er indigo, mørkeblå.

Det tredje øje er vores forbindelse til den universelle ubevidsthed. Når det er åbent og i balance kan det derfor give dig større klarsyn, intuition, integritet og mindske følelsen af fortvivlelse.

Læs mere om dit pande chakra her

Krone

Dit krone chakra som er det sidste og største chakra finder du på toppen af hovedet. Dets farve er violet.

Det er tilknyttet den øverste del af hovedet, nervesystemet og hjernen. Det repræsenterer rene tanker.

Dets fornemmeste opgave er at skabe forbindelse til den uendelige bevidsthed. Når det åbnes og kommer i balance kan du opnå adgang til en dybere åndelig forståelse.

Læs mere om dit krone chakra her